Kerem İle Aslı Kitap Özeti

  • 17 Mayıs 2016
  • 446 kez görüntülendi.
Kerem İle Aslı Kitap Özeti

Kerem İle Aslı Kitap Özeti

Isfahan İran’da vaha ortasına kurulmuş büyük bir kenttir.Tarih boyunca sanatsal yapılarıyla anılmıştır.Nice şahları,padişahları gelip geçti onların çoğunun adı unutuldu da yaptıkları görkemli camiler,mescitler,medreseler,çeşmeler hala görenin görmeyenin dilinde.

Bugün de Isfahan’da sapasağlam yerli yerinde durunda mescidini görenler altı yüz metre çapındaki şah meydanından geçenler bu yapılan sanatsal incelikler karşısında hayranlıklarını gizleyemiyorlar.Isfahan halkı onların dışında diliyle,duygusuyla,beğenisiyle öyle bir yapı oluşturmuş ki o yaratılmış yerde kalmamış; Azerbaycan’a  , Anadolu’ya , Irak’a , Suriye’ye  taze dallar uzatmış.Ağızdan ağıza dolaşıp yürekten yüreğe akmış.Kerem ile Aslı da sevdayı yol eyleyen anlatı geleneği şimdi gelip bu ak sayfaları bulmuş.Bu yapının mimarı dilidir.

Dili,dini ayrı da olsa nice insan bu hikaye’ ye  yürek katmıştır.İşte iki insanın ölümüne sevgisinin anlatıldığı Kerem ile Aslı hikayesi böyle bir dil mimarisinin baş yapıtıdır. Aslı’nın ardına düşen Kerem olduğu için başlangıçta onların  ki tek yanlı bir sevda sanılır.Dinsel ayrılıkla gelenek ve göreneklerle bastırılmıştır.Kerem’in sevgisi. Aslı’nın ise Kerem’in küllerinden tutuşacak denli ona sevdalı olduğu hikayenin sonunda anlaşılır. Aslı’nın babasının adı Keşişti. Aslı’nın babası Aslı’yı dağlardan da aşırsa ovalarda köylerde de dolaştırsa Isfahanlar da Haleplere de kaçırsa yerin yedi kat dibine de saklasa odalara kapatsa onu arayıp bulacak kadar büyük bir sevdadır Kerem’inki. Sevgi ırmağa benzer;önü tutulsa da bir yerlerden sızıp yürekteki yerine ulaşır.

Kerem Isfahan şahının oğlu olarak bilinir.Oysa hikaye Gerçekte on yedinci yüzyılda Azerbaycan dolaylarında yaşamış.Yoksul bir ozanın başından geçmiştir.Bu ozanın adı yazın kitaplarında “Kerem Dede” diye geçer.Kerem İle Aslı hikayesini adsız sansız bir ozanın Kerem Dede’nin şiirlerini okuyup onlardan etkilenerek kurgulandığı söylenir.Halk yüce duyguları hep yücede bulunanlara yakıştırmıştır.Bu yüzden herhalde adı bilinmeyen ozan anlatıcı bu büyük aşkı yoksul bir ozana yakıştırmayıp han oğlu ile Meryem kızına yaşattı.Bölgelere göre kimi ekleyerek kimi çıkararak bu hikayeyi kendi anlatımına dil beğenisine yaşadığı coğrafyaya halkın kültürel beklentisine göre biçimlendirmiştir.Bunların arasında Anadolu anlatısı ile Azerbaycan anlatısı en tam ve yaygı alanıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ