Son dakika: Yeni asgari ücret için ilk rakam açıklandı.

2022 ve 2023 yılında iki defa zamlanan asgari ücret, Ocak 2024’te bir kez daha zamlanacak. 2024 yılı asgari ücret görüşmelerine kısa süre kala asgari ücretle çalışanlar başta olmak üzere tüm işçi ve personeller, asgari ücrete ne kadar zam geleceğini araştırmaya başladı. Peki asgari ücret 2024 yılında ne kadar olacak? Asgari ücret kaç TL olacak? Orta Vadeli Programa göre asgari ücret zammı ve detayları şu şekilde:

ENFLASYON BİR SÜRE DAHA YÜKSEK SEYREDECEK

Bilindiği üzere maaş zamları belirlenirken bakılan en önemli veri enflasyon verisi oluyor. Türkiye’de yeniden yükselişe geçen enflasyon rakamlarının 2024 yılı ortasına kadar yüksek seyretmesi bekleniyor.

YIL SONU ENFLASYONU NE OLACAK?

Dün açıklanan 3 yıllık ekonomi programında 2023 yıl sonu enflasyonu yüzde 65 olarak verildi. Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan OVP’ye göre yıl sonunda enflasyonun bu seviyede olmasının beklendiği bildirildi. İlk 6 aylık veriler çıkarıldığında 2023 yılının ikinci 6 ayında enflasyonun yüzde 37.76 olacağı belirtildi.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

2023 yılı Ocak ayında 8 bin 500 TL’ye çıkarılan asgari ücretin alım gücü, yükselen enflasyon, art arda gelen zamlarla birlikte ciddi şekilde düşmüştü. Bu da Temmuz ayında yeni zammın gelmesini zorunlu hale getirdi. AK Parti’nin seçim beyannamesinde de yer alan vaat ile asgari ücret Temmuz ayında yüzde 34’lük zamla 11 bin 402 liraya çıkarıldı.

ARTIK YILDA 1 BELİRLENECEK

2 senedir yükske enflasyon nedeniyle yılda 2 defa belirlenen asgari ücretin artık yılda 1 defa belirleneceği belirtiliyor.

ARALIK AYINDA ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANIYOR

Aralık ayının ilk haftasında asgari ücret tespit komisyonu toplanacak ve 2024 yılı asgari ücretini görüşecek. Yapılacak görüşmeler Aralık ayı sonunda netleşecek ve Aralık ayının son haftasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni asgari ücreti açıklayacak. Finans7.com olarak beklentilerimize göre asgari ücretin 26 Aralık 2023 tarihinde kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET İÇİN İLK RAKAM BELLİ OLDU: İŞTE SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Dün açıklanan OVP’deki enflasyon beklentisine göre yıl sonunda asgari ücrete yüzde 40’ın üzerinde zam bekleniyor. 2. 6 aylık enflasyon yüzde 37.76 beklenirken her dönem asgari ücrete, gerçekleşen enflasyonun en az 5 puan üzerinde zam yapılıyor. Buna göre asgari ücrete en az yüzde 43 zam yapılacağı anlamına geliyor. Yüzde 43 zam yapılması ile asgari ücret 4 bin 902 lira 86 kuruş artarak 16 bin 305 lira seviyesine çıkar. Sizce bu zam oranı yeterli mi? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ