Asgari ücretli birinin ev alabilmesi için kaç sene çalışması gerekiyor? Emlak fiyatları rekor kırarken , ev almak için çalışılması gereken süre her geçen gün daha da artıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Banbkası tarafından bir analiz yapıldı ve Konut Fiyat Endeksi geçen gün yayınlanmıştı. Yayınlanan endekse göre 2020 yılında 14 yıl çalışan bir asgari ücretli, bu parası ile ev satın alıyorken 2022 yılında bu rakam rekor kırarak 30 yıla çıktı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Ağbaba yaptığı açıklamada asgari ücretle çalışmakta olan bir işçinin, 100 metrekarelik normal bir ev alabilmek iin 2020 yılında 14 yıl, 2021 yılında 18 yıl çalışması gerektiğini belirtirken 2022 yılında bu 30 yıla kadar çıktı. İşte Veli Ağbaba’nın paylaşımı:

“100 metrekarelik bir ev almak için asgari ücretli aylığının bir kuruşunu dahi harcamadan 12 yılda ev sahibi olabilecekken,
2020 yılında 14 yıla,
2021 yılında 18 yıla,
2022 yılında ise 30 yıla çıktı.”

Resim

TCMB tarafından yayınlanan Kasım ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi verilerine göre Türkiye genelinde ev fiyatlarında yaşanan bir yıllık yükseliş ortalama olarak yüzde 174.3 seviyesinde oldu. En yüksek artış olan iller Antalya, Burdur, Isparta illeri oldu. Bu illerde artış yüzde 214 seviyesinde oldu. İstanbul’da ise artış Türkiye ortalamasının üzerinde: Yüzde 186.3. Önceki senenin aynı dönemine göre Ankara’da ev fiyatları yüzde 181.6 ve İzmir’de yüzde 176 seviyesinde oldu.

DÜNYA ORTALAMASININ ÇOK ÜSTÜNDE

Hemen hemen tüm dünyada ev fiyatları arttı. Ancak Türkiye’de normal dışı bir artış görüldü. Son verilere göre dünyada en fazla ev fiyatları artan 3 il Türkiye’den oldu. Geçen senenin verilerine göre dünyada en fazla ev fiyatı artan il Türkiye’den İstanbul oldu. İstanbul’da ev fiyatları yüzde 212.1’lik bir artış gösterdi ve dünyada ilk sıraya oturdu. İkinci sırada yüzde 196’lık zamla Ankara yer alırken üçüncü sırada yüzde 185’lik zamla İzmir yer aldı. 4. sırada ise Miami yüzde 28.6 ‘lık fiyat artışı ile en fazla artışın olduğu 4’üncü yer oldu.

Not: Türkiye’de 3 il bu araştırmaya dahil edildi.

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ