Son dakika: Kamu ve özel sektör mesai saatlerine düzenleme geliyor.

Kamuda ve özel sektörde çalışan vatandaşları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Gelen açıklamada kamu ve özel sektörde mesai saatlerinin düzenlenebileceğine yer verildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği Araştırma Hizmetleri Başkanlığı tarafından hazırlanan çeşitli ülkelerde çalışma, dinlenme ve kısaltılmış çalışma süresi başlıklı rapora baktığımızda dünyada ve Türkiye’de çalışma ile dinlenme sürelerinin tarihsel sürecine yer verildi.

Çalışma saatlerinin düzenlendiği ulusal ve tüm dünyadaki düzenlemelerin birçok defa değiştiği, çalışma saatlerinin tarihsel olarak azalma eğiliminde olduğunun belirtildiği söz konusu raporda şu ifadelere yer verildi:

“Günümüzde çalışma yaşamı ve çalışma süreleri, kabul edilen uluslararası sözleşmeler çerçevesinde düzenlenmekte fakat ülkelerin ulusal mevzuatlarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Çalışma sürelerinin düzenlenmesine ilişkin harcanan çabaların amacı, son derece uzun çalışma sürelerine engel olunarak iş gücünün korunması ve böylece halk sağlığına ve verimliliğe katkı sağlamaktır. Aynı zamanda bu çabaların, çalışan kimselerin ailelerine daha uzun bir zaman ayırmasına imkan vereceği ve çalışanların insanca yaşamalarını mümkün kılacağı da açıktır”

Rapora baktığımızda diğer ülkelerdeki saatlere de yer verildi. Türkiye’de çalışma saatlerinin haftada 45 olduğu bildirildi.

FRANSA’DA HAFTALIK ÇALIŞMA KAÇ SAAT?

Fransa’da yasal haftalık çalışma süresi 35. Günlük azami çalışma süresi 10 saat. Söz konusu raporda, “Haftalık azami çalışma süresi ise haftada 48 saat ya da art arda 12 haftalık bir dönem içerisinde ortalama 44 saattir. Bir tam yıl çalışan kişi 30 iş günü yıllık izin hakkına sahip olur”denildi.

Almanya’da çalışma süresi günlük en fazla 8 saat.

Belçika’da günlük çalışma süresi 8 saat, haftalık en fazla 38 saat.

MESAİ SAATLERİ DEĞİŞEBİLİR

Söz konusu rapora baktığımızda yükske çalışma süresinin verimsizliğe neden olduğuna yer verildi ve “İş yerinde hastalık ve kaza riski azalabilir ve buna bağlı devamsızlıkların önüne geçilebilir. Sonuç olarak da iş yerinin üretim kapasitesi artırılabilir. Çocuk işçiliğinde yaş sınırının düşürülmesi, normal emeklilik yaşının düşürülmesi, vardiya sürelerinin azaltılarak vardiya sayılarının artırılması, işin parçalara bölünerek yeni iş paylaşımının yaygınlaştırılması sonucu işsizlik oranında düşüş olacağı beklenmektedir. Ayrıca, çalışma saatlerinin azalması sonucu oluşacak boş vakitlerde işçilerin spor, turizm, eğitim, kültür ve eğlence gibi sektörlerde yeni talepler oluşturacağı ve bu alanlarda da yeni iş imkanları doğacağı ifade edilmektedir”

Sizce mesai saatleri değişmeli mi? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Bu konuda meclis çalışmalar ve araştırmalara başladı. Önümüzdeki günlerde kamu ve özel sektörde mesai saatlerine ilişkin düzenleme olup olmayacağı, yeni mesai saatlerinin ne olacağı açıklanacak.

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ