2030 yılına kadar yazılımcı ihtiyacımı 300 bin.

YKS’ye hazırlanan , liseye giden gençlerin en çok araştırdığı, en çok merak ettiği konu ne meslek yapmalıyım konusu oldu. Hayat şartları nedeniyle artık gençler, üniversitelere girerken ataması yapılabilecek bölümleri, hangi bölümlerin daha kolay iş bulabildiğini araştırmaya başladı.

Ekonomim.com ‘dan Mustafa Kemal Çolak bugün kaleme aldığı yazısında Türkiye’nin 2030 yılına kadar 300 bin yazılımcıya ihtiyacı olduğunu, özel sektörde büyük bir yazılımcı açığı olacğı ve bu açığı kapatmak için 300 bine yakın alım yapılacağını söyledi.

Türkyie’de 2021 yılında 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti. Pandemiden sonra hızlı şekilde artan göçün, bu şekilde sürmesi durumunda gidişlerin artabileceği aktarılırken , son 5 yılda toplamda 50 ile 70 bin arasında yazılımcının yurt dışına gittiği aktarılıyor.

San Francisco’da deneyimleri ile eğitim alanında uzmanlaşan Tuğrul Türkkan konu ile ilgili yaptığı açıklamada yazılımcı açığı konusundaki tespitleri ile Workintech şirketi , bu alandaki boşluğu doldurmaya çalışıyor.

Türkiye’de 120 bin yazılımcı olduğunu söyleyen Türkkan yaptığı açıklamada, “Almanya’nın 900 bin yazılımcı statüsünde nitelikli işgücüne sahip olduğu düşünüldüğünde, potansiyeli yüksek ülkemiz için sözkonusu rakamın yeterli olmadığı açık” dedi.

“Türkiye’nin mevcut durumda yazılımcı ihtiyacı ne kadar?” sorusuna Türkkan, “Bu biraz havuz problemine benziyor. Musluklardan akan su havuzu doldurmada yetersiz kalıyor. Dijitalleşmeyle beraber sektör bir yandan büyürken üniversitelerden senede ancak 10-15 bin bilgisayar yazılımcısı mezun oluyor. Yurt dışına giden yazılımcılar ile havuz alttan boşalıyor. Araştırmalara göre ülkemizin şu an 90 bin yazılımcı eksikliği bulunuyor” cevabını verdi.

“Önümüzdeki 5 yılda ihtiyaç ne ölçüde artacak?” sorusuna ise Türkkan , “2030’a kadar 500 bin. Eğer Almanya’nın seviyesine gelmek istersek 1 milyon civarı.” cevabını verdi.

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ