Son dakika: Banka kredi vade sayıları azaldı.

Enflasyonist ortamın ortaya çıkardığı belirsizlik sorunu nedeniyle son dönemlerde ekonomide sıkılaşmaya gidildi. Seçimlerden sonra ekonomi yönetiminin baştan aşağı değişmesi ile birlikte enflasyona karşı topyekûn savaş başlattı.

Bu kapsamda politikafaizi kısa sürede yzde 8.5 seviyesinden 21.5 puan yükseltilerek yüzde 30 seviyesine kadar çıkarıldı.

Bunun yanı sıra bankaların verdikleri kredilere de kısıtlama geldi. Parasal sıkılaşma olması, talebin azaltılması ve fiyat artışlarının önüne geçilmesi için sıkılaşan kredilerde vade sayısı ciddi oranda azaldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından yayınlanan aylık bültene baktığımızda Ağustos ayının sonu itibarıyla finans kuruluşlarınca verilen nakdi kredilerin toplamının geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 56.9 oranında arttığı ve 10 trilyon 444 milyar lirayı aştığı görülüyor. Kısa vadeli krediler yüzde 83.2 oranında artarken orta vadeli krediler yüzde 40.6 oranında arttı. Geçen senenin aynı dönemine göre kısa vadeli kredilerin payı yüzde 36.2 seviyesinden yüzde 44.6 seviyesine sıçradı ve orta ile uzun vadeli kredilerde ciddi azalma oldu.

BDDK verilerine göre en çok kredi kullanan sektör yıllık yüzde 50.8 oranlık artışla imalat sanayi olurken parasal karşılığı 2 trilyon 300 milyar lira oldu. Toplamdaki payı ise yüzde 22.1.

İkinci sırada 1.3 trilyon liralık büyüklükle perakende ticaret sektörü oldu.

Tarım sektörü ise oransal kredi artışında dikkatleri çekiyor. Kredi büyüklüğü yüzde 105.9 oranında arttı ve 497.6 milyar liraya kadar yükseldi.

Bu verilere baktığımızda bankaların kısa vadeli kredilerinde artış olduğu, bunda kredi sıkılaşmasının etkili olduğu görüldü. Bankalar, uzun vadeli kredilerden daha ziyade kısa vadeli krediler veriyor.

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ