Yeni emeklilik sistemi geliyor: Tamamlayıcı emeklilik sistemi nedir? Nasıl olacak?

2024 2026 dönemini kapsayan 3 yıllık Orta Vadeli Plan açıklandı. Açıklanan orta vadeli plana baktığımızda emeklilik ile ilgili köklü bir düzenlemenin de yer aldığı görülüyor.

Söz konusu programa baktığımızda Otomatik KAtılım Sisteminin işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sisteminin kurulacağı görüldü.

TES adı verilen emeklilik sistemi ile ilgili Finans7.com’a çok sayıda mesaj geldi. Biz de bu yazımızda, TES ile ilgili detayları aktardık.

Tamamlayıcı emeklilik sistemi adı verilen bu yeni sistem ile emeklilikte oluşacak gelir kaybını telafi edecek, çalışılan dönemdeki hayat standartlarını korumayı sağlayacak, ek emeklilik gelirinin oluşmasını ve hane halkı tasarruflarının artırılmasını sağlamayı amaç eden bir sistem olarak kurgulanıyor.

Tamamlayıcı emeklilik sitemi, çalışan, işveren ve devlet tarafından çalışanın bireysel hesabına yapılacak nakdi katkıların emeklilik yatırım fornlarında yatırıma yönlendirileceği ve söz konusu fonların seçimi ile birikimlerin fonlar arasındaki dağılımın çalışan tarafından yapılacağı ikinci basamak emeklilik sistemi olarak planlanıyor.

Biraz daha özetlemek gerekirse;

Bilindiği üzere BES geçen senelerde hayatımıza girmiş ve yüz binlerce katılımcıya ulaşmıştı. Getirilecek yeni sistem, Otomatik Katılımlı bir BES olacak.

BES’in kapsamı genişletilecek ve yeni sistem bunun üzerine inşa edilecek. Konu ile ilgili açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, “İşverenin katkısı olduğu yeni bir bireysel emeklilik modeli öngörüyoruz. Amaç sistemde kalış süresini ve fon tutarını artırmak” dedi.

NE ZAMAN GELECEK?

Yasanın 2024 yılında geleceği bildirildi. Başladığında haberdar olmak için aşağıdaki linklerden mobil uygulamamızı ücretsiz indirin
Android için > TIKLAYIN
İOS için > TIKLAYIN
Huawei İçin > TIKLAYIN

AYLIK KESİNTİ NE KADAR OLACAK?

Şimdiki BES sisteminde maaşlardan yüzde 3 kesinti oluyor ve bu şekilde para biriktiriliyor. Bu isteğe bağlı.

Bu sistem ile çalışanlar 10 yıl prim ödüyor ve 55 yaşında emekli olabiliyor. 10 yıl ve 55 yaşın sonunda hak sahipleri isterlerse toplu şekilde para alabilecek. İsterlerse de ömür boyu emekli maaşı alabilecek ve bu 2. emekli maaşı olacak.

Yeni sistemde ise çalışandan kesilen prim işverenden de kesilecek ve daha fazla para biriktirilecek.

Eğer eski sistem geçerli olursa her ay için maaşın yüzde 8.33’üne denk gelen para işveren tarafından veirlecek. Yüzde 3 çalışanın maaşından alınacak. Her ay maaşın yüzde 11.33’ü kadar birikim olacak. Asgari ücretli biri için ayda 1519 TL’lik birikim olacak ve 1 yılda 18 bin 229 TL birikmiş olacak.

ZORUNLU MU OLACAK?

Sistemin zorunlu olacağı açıklandı.

KIDEM TAZMİNATI İLE BİRLEŞTİRİLECEK

Sistem işverenlerin de katkısını öngördüğü için kıdem tazminatı ile birleştirilecek ve böylece kurulacak kıdem tazminatı fonu benzeri bir yapı ile işverenler, işten ayrılırken değil her ay çalışana tazminat verecek.

İŞ DEĞİŞSE BİLE BİRİKİMLER TAŞINABİLECEK

İş değiştirmede birikim yeni işyerine taşınabilecek. Biriken para, emekli olmadan da kullanılabilecek. Bunun için bazı zorunlu haller aranacak. Ev alma, evlilik ya da hastalık durumunda buradaki para kullanılabilecek.

Sizce bu emeklilik sistemi nasıl? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ